Že tady něco schází? Ba ne, tiskovou skupinku P. Vláďa Novák doprovází!!!Je to potřeba a je to velkým darem, že žádná přípravná skupinka nelehne hladem – minimálně duchovně:)! Totiž každou přípravnou skupinku doprovází kněz. Tiskovou skupinku v Táboře doprovází P. Vladimír Novák, který je připraven zodpovídat moje otázky. Tak se pěkně usaďte, začínáme!
Otče Vláďo, představte se nám, prosím. Odkud pocházíte, kde teď působíte, Vaše výška v cm apod.?
Narodil jsem se v Jilemnici (ta je bránou do Krkonoš) a nyní už sedmý rok žiji s týmem mladých lidí (že, JendoJ?) v Interdiecézním centru života mládeže v Příchovcích. Je to krásné a požehnané místo v na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš, takže to mám domů co by kamenem dohodil. Doma jsem ale vlastně v Příchovicích. Co se výšky týče, je mých 190 cm zanedbatelných oproti nadmořské výšce příchovického centra – 805 m.n.m. Myslím, že v tomto směru si v naší republice žádný kněz nežije trvale na tak vysoké úrovni jako já:).
Jakých větších setkání jste se již účastnil?
Považuji za milost od Pána, že jsem se mohl zúčastnit a pomáhat při mnoha setkáních mládeže – světových, mezinárodních, celostátních, diecézních apod.  Když mluvíme o celostátních setkáních, tak to byla Svatá Hora a Žďár n.S. Na obou místech jsem se mohl dotýkat mnoha Božích „zázraků“.
Byl jste již někdy v přípravném týmu? Případně v jakém a kdy?
Poprvé našli zodpovědní odvahu mne někam zapojit v r. 1995 v italském Loretu – to jsem byl s překladateli. V tiskové skupině jsem „debutoval“ na Národním fóru mládeže ve Žďáře n.S. a od té doby se jí držím jako mech severní strany stromu. Jsou tam výborní a schopní mladí lidé.
Myslíte si, že je důležité, aby každou skupinku doprovázel kněz? Jestliže ano, tak proč?
Z vlastní zkušenosti vím, že je to moc důležité, pokud se opravdu snaží být oporou a duchovním povzbuzením. Kněz bývá totiž zpravidla starší a životem ošlehanější než ostatní ve skupině, a tak může být katalyzátorem různých napětí, která v hektickém prostředí často vznikají. Oproti ostatním členům týmu má výhodu, že patří mezi ně, ale přitom není přímo zodpovědný za výsledky. Může tedy vyslovit nezaujaté stanovisko. Navíc mívá přirozenou autoritu a ta mu pomáhá vnášet do práce týmu duchovní rozměr, který se někdy může vytrácet.
Jaký je a bude Váš úkol v tiskovém týmu?
Můj úkol je právě takový, jak jsem ho výše popsal. Snažit se, abychom s tiskovým týmem žili v Táboře pro Krista. Byl bych šťastný, kdyby v každé informaci, kterou vypustíme, byl On patrný.
Otče Vláďo, děkujeme Vám za Váš čas na zodpovězení otázek a přejeme hodně sil od Pána ve Vaší službě nejen na CSM.
 

P.S.: Otce Vláďu poznáte, že patří svou výškou v cm mezi největší kněze v ČR, a tak patří do skupiny „VELEKNĚŽÍ“ :).

Rozhovor připravil Jenda Lukeš z tiskového týmu