Když se řekne Celostátní setkání mládeže v Táboře, plno lidí jako jednu z prvních věci vybafne i něco ve stylu “Rebecca”… A jak pak by ne? Vždyt CSM Tábor-Klokoty a Koncert pro Haity, kde byla velkou star právě Rebecca St. James, šly spolu takřka ruku v ruce…


  Jedním z témat, kterým se CSM věnovalo byla SOLIDARITA. Trvalá solidarita - na tu se dával na setkání velký důraz. A protože se nemá zůstávat jen u slov, ale slova se mají měnit v činy, jedním z výrazů této solidarity byl i již zmiňovaný benefiční koncert pro Haiti, který byl pořádaný ve spolupráci s Arcidiecézní charitou v Olomouci.
  Koncert pro Haiti se konal 15. srpna, tedy ve středu, třetí den setkání. A nebylo to zhola jen o zpívání. Během koncertu předseda komise pro rozvoj Haiti - Pierre Armand přiblížil i historii a současnou situaci na Haiti a ředitel Václav Keprt představil jednotlivé projekty, které jsou realizovány prostřednictvím olomoucké Arcidiecézní charity. Hostem byl i misionář P. Roman Musil, který dřív působil právě v Táboře na Klokotech. V současnosti žije a pracuje ve vesnici Baie de Henne.
  Hlavní hvězdou koncertu se ale bezesporu stala Rebecca St. James, která tak poprvé navštívila českou republiku. No jo, dyť se na ni většina účastníků třásla už od pondělí;-) Ale zase, abychom to tu nikterak nepřeháněli, samozřejmě se někomu líbila víc, někomu míň, tak to bývá, že;-)
  Tahle americká poprocková zpěvačka je jednou z padesáti nejvlivnějších zpěváků světa a držitelkou Grammy za nejlepší křesťanské rockové album roku 2000. A jestli si dobře vzpomínáte, tak Klokoty pořádně rozproudila. A to nejen svým zpěvem, ale i modlitbou a osobním svědectvím…
  Rebecca ale nebyla jediným zahraničním hostem. Na koncertu účinkoval i autor táborské hymny, známý slovenský zpěvák Richard Čanaky. Celý koncert pak uváděl moderátor Aleš Juchelka… No a ten, kdo tam byl, má určitě na co vzpomínat;-) A kdo tam nebyl, měl možnost to sledovat na TV Noe;-) A kdo ani to ne, tak si aspoň mohl prohlídnout fotky na signály.cz ;-)
  Na koncert přišlo přes 6200 posluchačů a výtěžek ze vstupného a z veřejné sbírky činil téměř 350 000 korun... K tomu se ještě nasčítala nějaká ta koruna z dárcovských SMS;-)  
  Solidarita ale nekončila jen koncertem pro Haiti, na to pozor! Toto téma, jestli si vzpomínáte, prostupovalo celým setkáním. Byly tu i workshopy, či výstavy, která se nám snažili přiblížit celou situaci na Haiti...
 
  A když už jsme se dostali k té hudbě, tak je od věci ještě zmínit, že koncert pro Haiti nebyl jediným koncertem na setkání... Nebo se to zdálo jen mě, že právě na CSM bylo hudby tolik, že člověk nevěděl, co dřív?
  Celým setkáním nás provázely dvě scholy - SBMka a Credenc a další koncerty byly součástí programu každý den. V průběhu týdne hrálo na setkání celkem 32 kapel a hudebních těles. Ve čtvrtek byl pak na programu i OPEN SPACE Festival křesťanských hudebníků, kterým se oslavil “Den Církve”. Na tuto přehlídku (nejen)amatérských hudebníků nebo hudebních těles, schol, kapel, sborů a všelijakých podobných seskupení, se mohl přihlásit každý.
  I ze stylů si skutečně přišel každý na své. Během setkání byl na podiech slyšet nejen  rock, folk, hardcore a pop, ale i jazz či swing, varhanní hudba (ta teda nezněla na podiu;-))…
  V sobotu koncerty vyvrcholily hudebním festivalem, kdy bylo k výběru šest různých scén, takže si každý mohl vybrat podle chuti. Místo pro odvaz, i místo plné rocku, či worshipy, nebo snad spirituální? Jak bylo libo;-)  

  Hudba patří do života mladých lidí, hudbou lze chválit Hospodin… Milovníci hudby si holt přišli na CSM zcela jistě na své... Nebo snad ne? ;-)

 

ZDROJ: Tiskové zprávy CSM

Foto: Kuduk (Fototým CSM)