Rozhovor s P. Vladislavem Brokešem, duchovním doprovázejícím skupinky režie.
Otče, mohl byste se nám na úvod představit?
  Jmenuji se Vladislav Brokeš, pocházím z farnosti Choceň, stal jsem se knězem, když mi bylo 27 let a od té doby jsem působil 4,5 roku jako kaplan v Pardubicích s panem biskupem Kajnekem. Nyní jsem druhým rokem ve farnosti Ústí nad Orlicí jakož i v dalších třech farnostech jako administrátor.
  Jste duchovní vedoucí skupinky režie. Jak jste se k tomu dostal?
  Ve svém kněžském životě se snažím věnovat mladým lidem. V diecézi jsem pověřen jako kaplan pro mládež. Při setkání v Kolíně nad Rýnem jsem pomáhal připravovat liturgii – byl jsem vedoucím skupinky liturgie. Nakonec jsem ale nemohl odcestovat, protože jsem si zlomil nohu. Vzhledem k tomu, že jsem měl již tyto zkušenosti s přípravnými pracemi, byl jsem požádán, zda bych mohl duchovně doprovázet při letošním CSM skupinku režie.
  V čem spočívá duchovní doprovázení?
  Duchovní doprovázení má více rozměrů. Je to především vytváření týmu, který se má o režii starat. Loni na podzim jsme spolu s Irenou Pulicarovou a dalšími začali vyhledávat spolupracovníky, kteří by mohli setkání s námi připravovat. Jezdil jsem na přípravná setkání. Kromě práce, kterou je třeba odvést, je důležité pečovat o vzájemné vztahy a myslím, že pro nás jako pro věřící je také důležité pečovat o vztah s našim Pánem. Během našich setkání jsem se proto snažil o duchovní program, o mši svatou, osobní rozhovory a sám jsem se podílel na vytváření programu.
  Vy sám jste někdy něco režíroval?
  Já osobně jsem nikdy nic nerežíroval. Ale každý kněz ve farnosti organizuje různé aktivity jako např. katecheze, přípravy, farní dny, takže je vlastně takovým režisérem. Celou aktivitu církve a farnosti je třeba režírovat.
  Byl jste někdy někým „režírován“?
  Člověk je ve společenství ostatních lidí. Během svých studií jsem byl v komunitě v Itálii, kde jsme se podíleli na evangelizačních programech, při kterých byl člověk součástí širšího týmu, spolupracoval s ostatními a byl pod vedením druhých. Tam jsem se opravdu mnohému naučil.
  Jaký je váš oblíbený režisér?
  Jan Svěrák.
  Děkuji za rozhovor.

Rozhovor připravil Radek Šoustal z tiskového týmu