Další ženou mezi sedmi statečnými je Lucka Valchářová.

Ahoj Lucko. Mohla bys  čtenářům o sobě něco říci, odkud pocházíš a čím to je, že ses objevila na Sekci pro mládež?
Já pocházím z Prahy. A jak jsem se ocitla na Sekci pro mládež? Začalo to tím, že jsem se v létě roku 2004 po několika letech práce s mládeží v Holandsku vrátila zpátky do Čech. V té době vedoucí režie Tereza Durdilová společně s P. Jendou Balíkem sháněli někoho, kdo by organizačně pomáhal vést právě režijní tým pro setkání v Kolíně nad Rýnem. Když zjistili, že jsem v Čechách, tak mě oslovili a já jejich nabídku přijala. Ale to ještě nebyla práce, to jsem v podstatě byla jako dobrovolník, jako jsi ty třeba teď. Začátkem roku 2005 odcházela ze Sekce Anička Pukowiecová, která měla na starosti tiskové věci, a  tehdejší ředitel Sekce pro mládež P. Jenda Balík hledal náhradu a  ptal se mě, co dělám. Tak jsem v lednu 2005 nastoupila na Sekci, nejprve na půl úvazku a později naplno:)!
Můžu se zeptat, co jsi dělala v Holandsku?
V Holandsku jsem pracovala v jedné diecézi v centru pro mládež, které ale zároveň bylo střediskem nebo základnou organizace, která se jmenuje Mládež s misií. Byli jsme většinou katolíci, ovšem přicházeli tam i ostatní křesťané, například protestanti. Takto jsem strávila 3 roky a většinu toho času jsme dělali nejrůznější programy pro mládež. Dalo by se to přirovnat k evangelizační škole anebo centru života mládeže, jak je známe u nás. Něco mezi tím. Bylo to mezinárodní, což byla výhoda, ale hlavně jsme se pohybovali mezi holandskými mladými. To naše centrum byla jakoby základna, odkud jsme jezdili i na jiná místa, takže to byla spíše taková práce s mládeží v akci.

Hospodin má v zásobě vždycky něco skvělého:)!

Ty jsi říkala, že se živíš jazyky. Mohla bys prozradit, kolik jazyků umíš a kterými se živíš?
Mám vystudovanou španělštinu a portugalštinu na Filozofické fakultě v Praze. Navíc se ještě hodně živím angličtinou. Takže správně a dobře bych měla umět anglicky, španělsky a portugalsky. Ale mě ještě ve škole zastihla ruština, takže umím trochu psát rusky, a díky tomu, že jsem tam dvakrát byla, tak taky docela rozumím. A holandsky umím, ale jenom trošku. Rozumím, když je něco napsaného nebo když se čte evangelium v holandštině, ale že bych plynně konverzovala, to se říct nedá.
A němčina nic?
Ne. To už víc rozumím holandsky než německy.
Jaký rozdíl bys viděla mezi mladými lidmi  v České republice a Holandsku?
Jsou jistě rozdíly, ale taky je spoustu podobností. Holandsko je napůl protestantská a napůl katolická země.
A ateistická?
Ve skutečnosti taky. U nás se tvrdí, že dvě třetiny země jsou ateistické, většina dětí nemá vůbec náboženství ve škole a tak podobně. V Holandsku, zvlášť v tom jižním, které je katolické, mají děti snad i povinnou přípravu na biřmování ve škole, ale ve skutečnosti třeba vůbec praktikující nejsou. Takže potom to reálné číslo mladých lidí, kteří svou víru osobně prožívají, bude asi přibližně stejné. Ale nechci Holanďany podceňovat.
Ty jsi na Sekci už přes 2 roky a Kolín nad Rýnem asi nebylo Tvoje první setkání mládeže. Byla jsi už někde předtím?
Ne, nebyla. Opravdu Kolín bylo moje první setkání mládeže. Když totiž bylo Toronto a Žďár, tak jsem byla v Holandsku. Měli jsme tam sice též satelitní přenos z Toronta, ale když to srovnám se Žďárem, byla to maličká akce, kterou organizovalo pár hnutí. Jinak jsem opravdu na žádném velkém setkání předtím nebyla. Kolín byla moje premiéra a v režijním týmu nás takových bylo víc, ale hrozně se nám to líbilo. Opravdu to předčilo naše očekávání.

Myslím, že se všichni máme v Táboře na co těšit:)!

A teď se zeptám něco blíž k Táboru. Ty máš na starosti workshopy, přednášky, zkrátka odpolední skupinky. Prozraď nám, na co se můžeme těšit?
Mladí, kteří chtějí přijet do Tábora, se můžou těšit na celou škálu workshopů. Počítáme, že každý den tohoto setkání bude nabídka mezi 40 až 45 workshopy  plus další aktivity, jako jsou koncerty, nabídka nejrůznějších sportů, otevřená muzea, výstavy, divadla a tak podobně. Musí to tak být, protože to vypadá, že do Tábora přijede spoustu mladých lidí! :) Můžu též určitě prozradit hlavní katechety, kteří budou dávat společné katecheze v Táboře. První den, v úterý, bude téma osoba Ježíše Krista a katechezi povede biskup Kája Herbst. Ve středu, na slavnost Nanebevzetí Panny Marie, nás čeká taková novinka – dělená katecheze, nazvaná Na cestě modlitby s Pannou Marií. Bude dělená podle věku na tři skupiny. Pro ty nejstarší ji povede o. Gorazd Cetkovský, karmelitán. Pro prostřední věkovou skupinu to bude biskup Josef Hrdlička a pro nejmladší otec Romuald, dominikán.  Tématem čtvrtka bude Den s církví, bude setkání po diecézích a katechezi bude mít příslušný diecézní biskup. V pátek bude tématem Eucharistie a přednášet bude P. Vojtěch Kodet, představený karmelitánů. V sobotu se chystají další dělené katecheze na téma Bible. Povedou je Tomáš Holub, Petr Karas a také paní děkanka Gabriela Vlková z olomoucké teologické fakulty. Co se týče workshopů, tak zkusím vzpomenout též na nějaké hlavní hvězdy.... Například právě P. Vojtěch Kodet nebo P. Tomáš Holub, v pátek se můžete těšit na Kateřinu Lachmannovou. Do Tábora také přijede na návštěvu italský biskup Arrigo Miglio, takže se můžete těšit na mši v latině . Máme potvrzeného Tomáše Řeháka na téma vztahy. Ten bude v Táboře dokonce několik dní, takže pokud se někdo nedostane jeden den, může jít na Tomáše Řeháka jindy.
To bude ale šlehačky na dortu...:)
Já myslím, že nebude jenom šlehačka, ale bude i dort. Potom přijede Jaro Křivohlavý, což je protestant, psycholog a spisovatel.. Z těch potvrzených tam bude samozřejmě P. Jenda Balík, také Zdeněk Vojtíšek, který bude mít workshop na téma nové duchovní směry a sekty, to někteří možná znají z Litomyšle. Bude tam komunita Blahoslavenství, která bude mít v sobotu výuku modlitby skrze gesta a tanec. Promluví různí vojenští kaplani, kromě dřívějšího vojenského kaplana Tomáše Holuba Tomáš Hoffman a další. Třeba v úterý se chystá politická, panelová diskuze s kardinálem Vlkem a dalšími politiky. Tato diskuze na téma solidarita bude otevřená i veřejnosti. Na co bych ještě navnadila? Je toho prostě hodně.
Takže se máme na co těšit... A Ty se těšíš do Tábora?
Já se do Tábora určitě těším. Třeba na Benefiční koncert s Rebeccou Saint James, že si pěkně zaskáču. Samozřejmě, při té práci na to těšení občas zapomínáme, ale třeba díky tomu, že jsem hodně ve spojení s režijním týmem, a když vidím, jaké oni, ale třeba i liturgický tým, mají výborné nápady, vždycky mě to hrozně povzbudí! Věřím, že to v Táboře vlastně bude úplně super.... Opravdu se těším. Protože Hospodin má v zásobě vždycky něco skvělého:)!
Co tebe osobně baví? Jaký máš koníčky?
Velmi mě baví cestování, což také souvisí s jazyky. To je jedna věc. Mám hodně ráda jazzovou hudbu. Sama jsem chvíli hrála jazz, teď na to nemám vůbec čas, ale líbí se mi to. A ráda chodím s přítelem na dlouhé výlety.
Měla bys nějaký vzkaz pro mladé, kteří se chystají do Tábora?
Určitě se těšte! Chtěla bych vybídnout, aby mladí byli otevření tomu, co Pán Bůh má připravené. Já věřím, že má připravené skvělé věci, a nejenom v srpnu. A nepochybuji, že pro Hospodina není problém, aby si takhle velké setkání použil k tomu, k čemu chce. Myslím, že se všichni máme v Táboře na co těšit.

Rozhovor připravil Vojta Jurásek z tiskového týmu