Rozhovor s P. Jirkou Peškem, duchovní oporou propagační skupinky.
 
Dobrý den, Otče, můžete se nám na úvod trochu představit? Říct nám něco z Vašeho života a taky třeba co Vás baví?
Dobrý den. Pocházím z Pardubic, v 15 letech jsem uvěřil v Boha a v 25 jsem se stal knězem. Pět let jsem působil ve Skutči a nyní ještě studuji v Římě. Baví mě žít život pro Boha a pro druhé lidi. Také rád fotografuji, jezdím na snowboardu a snažím se obohatit internet svou stránkou www.poust.cz.
Víme o Vás, že jste duchovní opora táborské propagace, jak k tomu došlo?
Již před setkáním v Kolíně nad Rýnem v Diecézním centru mládeže hledali kněze, kterému není cizí kreativita a mládež. Když nesehnali nikoho jiného, přislíbil jsem svou účast v této skupině. Tábor tedy pro mě bude druhým setkáním, na které jedu se skupinou propagace.
Co všechno budete mít v této funkci na starost? Půjde skutečně hlavně o tu duchovní podporu, nebo myslíte, že se vám v rukou octne třeba i štětec? :o)
To, že nejsem hlavním vedoucím skupinky, ale jen jedním z jejích členů, mi umožňuje, abych se zapojil do práce jako ostatní a právě skrze tuto společnou činnost přinášel lidskou i duchovní podporou. Jsem přesvědčen, že duchovní a praktické věci si nejen neodporují, ale že se naopak vzájemně potřebují a mají být hluboce propojeny.
Těšíte se na tuto činnost?
Moc si vážím toho, že mám možnost poznat zblízka nové mladé křesťany, kteří se dávají dohromady, aby přispěli ke zdaru tak důležité akce. Každý člověk je jako skrytý poklad, a tak se moc těším na vzájemné obohacení a inspiraci.
A těšíte se celkově na setkání v Táboře? Určitě už jste se podobných setkání účastnil – v jaké pozici?
Na táborské setkání se těším, vždyť mám pěkné vzpomínky i na některá předchozí (např. Velehrad 1993 ve skupině informace, Řím 2000 a Žďár 2002 ve skupině liturgie).
A jak tato setkání hodnotíte?
Mohu je zhodnotit pouze se svého úhlu pohledu. Musím říci, že mě každé něčím obohatilo, na každém jsem poznal kupu nových lidí a zažil mimořádné Boží působení. Některé věci se mi více vyjasnily a můj život se zas trochu změnil.
Připravujete se už teď nějakým způsobem na setkání v Táboře?
V rámci naší skupiny jsme měli již dvě přípravná setkání ke vzájemnému seznámení se a k vytváření prvních výrobků. Mě se podařilo být na jednom z nich. Naše skupinka má také kousek svého místa na internetu, díky kterému se virtuálně sbližuje a připravuje.
Máte nějaké oblíbené motto, se kterým se Vám věci lépe dělají?
Těm, kteří milují Boha, všechno napomáhá k dobrému. (Řím 8, 28)
A je něco, co byste chtěl vzkázat našim „táborníkům“?
Zapomeňte na své představy o tom, jaké by to setkání mělo být. Nechte se překvapit tím, co vám připravil sám Pán.
  Moc děkujeme za rozhovor a přejeme veselé prožití Tábora a taky všech dní kolem! :o)

Rozhovor připravila Míša Gigelová z tiskového týmu