Rozhovor s P. Michalem Němečkem, vedoucím skupiny Liturgie

Rozhovor byl veden v dubnu

Mohl byste se nám trochu blíže představit?
Jsem kněz pražské diecéze. Nyní jsem ve farnosti Beroun jako kaplan a také jsem spirituál a učitel ve Svatojánské koleji ve Svatém Janu pod Skalou. Knězem jsem 5 let. Pocházím z Prahy.
Mohl byste charakterizovat vaši liturgickou skupinu? Musí být opravdu všichni její členové kněžími nebo alespoň bohoslovci? Jsou v liturgii i nějaká děvčata?
Naše skupinka má opravdu řadu bohoslovců: 6 z pražského, 5 z olomouckého semináře, 2 konvikťáky. Kromě toho 3 nebohoslovce (:-)) a 2 dívky. Bohoslovci mají velmi nabitý program, takže se nedá scházet. Úkoly dostávají mailem. První setkání jsme měli v květnu a před Táborem plánujeme ještě alespoň jedno o prázdninách.
 
Jaké jsou hlavní úkoly liturgie a jak z tohoto pohledu probíhají přípravy na CSM?
Na naší skupince je zajištění veškerých liturgických věcí a programu bohoslužeb a modlitby. Kromě nápadů je třeba získat  množství liturgických předmětů. Zatím vím o 51 věcech (začátkem dubna, pozn. red.), některé ale je třeba mít v např. 50 kusech nebo např. pro představu potřebujeme cca 25000 hostií.
Čekají nás na CSM v oblasti liturgie nějaké novinky, překvapení nebo zajímavosti, na které se již dnes můžeme těšit? Bude mít celé setkání z pohledu liturgie nějaké nosné téma?
Připravujeme jedno společné nosné téma pro celé setkání, ke kterému se budou vztahovat i další části programu. Kromě toho každý den bude mít své vlastní téma. V našem nápadníku je spousta  zajímavých návrhů. Všechny asi nevyužijeme, přesto si myslím, že se bude na co těšit.
Počítá se s možností  slavení mše svaté v řeckokatolickém nebo tridentském ritu, jak tomu bylo např. v oficiálním programu SDM v Kolíně nad Rýnem?  Bude alespoň jedna ze mší svatých v charismatickém stylu?
Předpokládáme společné liturgie. "Tridentskou" ani řeckokatolickou liturgii jsme nezvolili. Zvláštní charismatická liturgie neexistuje, pouze je možné liturgii doplnit některými drobnými prvky např. v duchu charismatické obnovy. Toho se možná dočkáme, ale nechci předbíhat.
Podle čeho poznáme na CSM členy vaší skupiny?
Obávám se, že podle ničeho. Jsou to totiž úplně normální lidé. Snad jen v momentě, když budou u oltáře, tak budou mít liturgické oblečení. Ovšem nebudou tam všichni najednou, takže hledání bude obtížné. Chtěli bychom ovšem zřídit liturgický stánek, který bude po celé setkání informovat o všech liturgických a modlitebních aktivitách a také má hledat pomocníky, kteří např. budou číst čtení, přinášet obětní dary, modlit se, zajišťovat modlitební stráž při celodenní adoraci...
Co považujete za vůbec nejtěžší v práci vaší skupiny?
Zvládnout komunikaci se všemi a včas odpovídat.
Jak byste pozval z pohledu skupiny liturgie na CSM ty, kteří ještě stále váhají?
CSM je  setkání s Bohem a s lidmi. Nejde o skvělé kejkle, které někdo z nás vymyslí (i když, kdo ví?!), ani o super hosty z Tramtárie (i když tam také budou). Možná zažijeme  programové zmatky nebo liturgické chyby. Ale tady jde především o neuvěřitelné tajemství Života, které chceme společně poodhalovat a oslavovat!

Rozhovor připravil Radek Šoustal z tiskovéhho týmu