Rozhovor se Zdíškou Černochovou, vedoucí skupinky informace.
Ahoj, mohla by ses nám na začátek trošku představit?
Jmenuji se Zdislava Černochová, pocházím z Valašského Meziříčí, což je olomoucká arcidiecéze. V roce 1999 mě Pán poslal na misie do Čech:-) Já tehdy poslechla a šla do královéhradecké diecéze. Nejprve na rok a osm měsíců na Diecézní centrum života mládeže Vesmír v Deštném v Orlických horách, poté na Diecézní centrum pro mládež v Hradci Králové. Na tomto místě setrvávám stále a jsem šťastná! Doma na Valašsku mám skvělé rodiče a dvě sestry: Lidušku (momentálně pracuje v Rakousku) a Marušku.
  Jak ses dostala k vedení této skupinky?
Při zasedání Sekce pro mládež se na podzim roku 2006 rozdělovaly pracovní skupiny pro CSM. A já jsem se přihlásila:-) To jsem se naučila na základní škole.
  Máš už nějaké zkušenosti z vedením podobných skupinek?
Nějaké zkušenosti by tu byly. V roce 2002 jsem měla tu samou skupinu na CSM ve Žďáru nad Sázavou.
  Co obnáší práce v informační skupince?
Jedním slovem: SLUŽBU. Náročnou a zároveň krásnou. Jak už z názvu skupiny vyplývá, jedná se o informační skupinu, která sbírá, třídí a podává zprávy a seriózní informace. Na všechny dotazy odpovídáme na našich „základnách“ = INFOSTÁNCÍCH. Jeden je umístěn na louce u hlavního pódia, druhý na náměstí. Dále je nás možno vidět i slyšet při hlášení informací na pódiu.
  Kolik je vás celkem? Myslíš, že je vás dostatečný počet?
Je nás přesně 20. Máme mezi sebou také skvělého kněze P. Pavla Rouska. A jak ráda říkám: „Rozsah INFORMACÍ je od Aše až po Ostravu“. Věřím, že nás je tak akorát.
  Bude vaše skupinka spolupracovat i s jinými přípravnými týmy?
Ano a těšíme se na to! Myslím, že budeme spolupracovat téměř se všemi! Informace musí mít přehled skoro o všem. Samozřejmě až po Pánu Bohu a Vítkovi Zatloukalovi:-) Mezi nejbližší spolupracovníky budou zajisté patřit pořadatelé. Na některých věcech musíme hodně spolupracovat. Např. v příjezdový den 13. 8. budeme v terénu poskytovat mladým podobnou službu – ukazovat směr a podávat informace.
  Pořádáte i nějaká přípravná setkání?
Jasně! A již je máme zdárně za sebou. První se uskutečnilo na faře ve Vrbatově Kostelci, to bylo takové seznamovací, druhé jsme měli přímo v Táboře, abychom zmapovali terén, poznali místo setkání, lidi, školy, spolčo... zjistili, kde mají dobrou zmrzlinu (u nádraží točenou:-)! Zkrátka abychom i modlitbou trošku připravili půdu.
  Baví Tě tato příprava nebo si občas říkáš: „Proč jsem se do toho dala?“
Příprava mě baví, to se ví! Jen už si v těchto dnech říkám: „Už aby to setkání bylo tady“. Ty poslední chvíle před začátkem jsou vždycky nejnáročnější. Otázkou „Proč jsem se do toho dala“ teď fakt neztrácím čas...
  Na co se nejvíc těšíš?
Hm..?? Tak ty krátké noci to asi nebudou:-) Už vím, na co se těším: na lidi přece! Pán Bůh si s námi dal takovou práci, že nás stvořil úplně originální a geniální! Baví mě poznávat nové tváře, setkávat se se známými tvářemi a ve všech objevovat krásu, dobro a nadšení. Tím vším mladí lidé obohacují tento svět. Díky za to i Tobě, milý čtenáři!!! Protože vím, že toho spánku opravdu moc nebude, tak se fakt moc těším na kávu a nějakou sušenku...třeba takové máslové věnečky!?! :-)
 Moc děkuji ta Tvůj čas a přeji hodně štěstí při přípravě, ale i samotné realizaci vašeho úkolu!:-)

Rozhovor připravila Bětka Petrušková z tiskového týmu.