Rozhovor s Radkem Vašínkem, duchovním přípravné skupinky s názvem "Hudba"
Můžete se představit…?
Mé jméno je Radek Vašinek, pocházím ze Severní Moravy, z kraje dobré slivovice a oveček, z valašské vesnice pod Radhoštěm, která se jmenuje Tichá.  V současné době působím jako kaplan v městě plném aut, tedy v Mladé Boleslavi. Až si pojedete koupit nové autíčko, zastavte se na faře na štamprli nebo na kafe :o) Zároveň pracuji také na Centru pro mládež litoměřické diecéze.
Jak jste se dostal zrovna ke skupince hudba?
Kdybych řekl, že úplně náhodou, tak to z úst duchovního zní dost blbě a hlavně to není pravda, protože žádná náhoda neexistuje. Se současným zodpovědným za hudbu, s Lukášem Matysem, se známe z loňského setkání animátorů v Litomyšli, kde jsme spolu byli ve stejné skupině animátorů. Letos při jednom ze zasedání Sekce pro mládež na mě mrknul a já jsem kývnul….
Už jste doprovázel hudbu na předešlých setkáních?
Hudbu jsem ještě na žádném ze setkání nedoprovázel. Ale ani jsem nebyl jako řadový účastník. V Římě a ve Žďáru jsem byl členem liturgické skupiny a do Kolína jsem jel jako vedoucí autobusu. V Litomyšli pak jako duchovní doprovod animátorů. Po každém setkání si říkám, že příště už pojedu „jen“ jako řadový účastník. Zvláště po kolínském setkání, kdy jsem jako vedoucí autobusu s nulovou znalostí němčiny, s ustřihnutou mapou, na které chyběla podstatná část (s místem našeho ubytování), a dvěma nervózními řidiči bloudil po Kolíně a okolí a hledal, kde bychom našli na následující týden azyl… Ale letos už se zase těším. Jednak Tábor je opravdu hezké místo a hlavně je to pro mě i čest, že můžu být součástí tak důležité složky setkání, jako je hudba.
Jaký máte k hudbě vztah?
Můj vztah k hudbě je velice kladný. Mám rád všechny žánry (samozřejmě některé mám raději :-)). Velice podporuji i liturgickou hudbu a zpěv v jakékoliv formě. Velice rád zpívám a od svých 12-ti let se snažím hrát na kytaru.
Znáte už obě scholy nějak důvěrněji?
Musím se přiznat, že scholy důvěrněji neznám, obě jsou z Moravy a já se už na Moravě moc nepohybuji. Dokonce se mi podařilo jedno faux-pas, když jsme dělali krátký rozhovor s reportérem Rádia Proglas, tak jsem si nemohl vzpomenout, odkud Credenc je. Já mu tvrdil že z Frýdku–Místku a oni jsou přitom z Ostravy (snad :o)). I když je neznám osobně, obě scholy jsem slyšel v akci – SBM předloni v Kolíně na světovém setkání  a CREDENC vloni v Litomyšli na setkání animátorů. Měli jsme mít začátkem června společné setkání, ale z různých důvodů se nemohlo uskutečnit. Takže se uvidíme v přípravném týdnu před setkáním v Táboře. Už se na ně moc těším.
Obě scholy jsou docela početné, a když se navíc spojí dohromady, je z toho docela velký dav lidí… Jak je budete všechny zvládat?
Já se je snažím „zvládat“ už teď. Protože jsem duchovní, v prvé řadě se za obě scholy modlím a obětuji mše svaté, aby je Pán v jejich službě pro mladé lidi provázel svým požehnáním. A při samotném setkání jim chci být samozřejmě maximálně k dispozici, nakolik to bude možné (měl by být ještě jeden kněz).
Jak konkrétně se budete ve skupince hudba angažovat?
Jak jsem řekl před chvílí, v rámci svých možností chci být jako kněz maximálně k dispozici, a pokud „šéfové“ schol dovolí, rád si s nimi i zazpívám :-)
Už umíte táborskou hymnu?
No jasně že umím! To by byl hřích (sice jen lehký, ale byl:-)) ji neumět a jet jako duchovní doprovod se scholami.
Chtěl byste něco vzkázat všem, kteří se do Tábora chystají?
Chtěl bych vzkázat těm, co se chystají, ať se těší, a to tak, že moc! Protože je opravdu na co! Hlavní roli tam bude mít Ježíš Kristus. V jedné moc tlusté knize, kde je napsáno spousty hezkých věcí (ta kniha se jmenuje Bible), se taky mimo jiné píše, že když se sejdou aspoň dva, v lepším případě tři, tak Ježíš je uprostřed nich. No a nás tam bude přes pět tisíc!!! To znamená, že Kristus bude určitě s námi. A Kristus dělá veliké věci, proto i v Táboře se budou dít veliké věci! A vy, co se ještě do Tábora nechystáte, tak už se chystejte!
                                    

Rozhovor připravila Aneta Hrabovská z tiskového týmu