Rozhovor s Jendou Váňou, zodpovědným za doprovod biskupů a VIP hostů.

Tento rozhovor proběhl před začátkem setkání.

Kolik lidí má Vaše skupinka? Ptám se proto, jestli má každý biskup jednoho člověka, který ho provází celou dobu, po kterou je přítomen na setkání?
Naše skupina má šest lidí a zpravidla každý biskup má svého člověka, který ho po celou dobu doprovází, pokud to biskup vyžaduje. Zpravidla je to ten první den, popřípadě první dva dny, dá se říct, že člen naší skupinky je s otcem biskupem od rána do večera a pak se většinou biskup zabydlí a zorientuje. Je to hodně individuální. Záleží to hlavně na samotných biskupech, na jejich přání.
Podle čeho vybíráte, kdo se o kterého biskupa bude starat?
Podle toho, kdo koho zná, ať už osobně nebo jenom od pohledu. Aby ho poznal na nádraží, protože nemůžeš čekat na někoho, koho neznáš. Kdo ví, jak vypadá pan kardinál a bude schopen se o něj „postarat“, tak bude mít pana kardinála.
Jakým způsobem jste se na tuto službu připravovali?
Všechny členy skupinky jsem vybíral já osobně na základě osobního kontaktu a zkušeností s těmito lidmi. Vybíral jsem je podle toho, jak vystupují, zda-li se dokáží neformálně bavit s představiteli církve, jestli jsou komunikativní, ochotní, jestli nemají potřebu prezentovat se na veřejnosti apod.
Čeho se nejvíce obáváš a na co se naopak těšíš?
Čeho se nejvíc obávám? Aby se nestal nějaký průšvih nebo trapas. A na co se nejvíc těším? Samozřejmě na biskupy, kteří se rozhodli přijet.
Kolika takových setkání (nejen v České republice) jsi se zúčastnil?
Tak těch je hodně, ať už jsou to republiková setkání nebo celosvětová. Těchto akcí se účastním od roku 1999, jak na státní, tak světové úrovni, takže mám za sebou Řím, Kolín… Dá se říct, že je málo těch, na kterých jsem nebyl.
Co Tě zaujalo na programu letošního setkání v Táboře?
To je těžká otázka! Když jsem se díval do programu, tak je tam mnoho přednášek, na které bych chtěl jít, ale asi se tam časově nedostanu, což mě mrzí, ale nedá se nic dělat. Určitě, jestli tady bude pan Grygar, tak na něho, a pak tu bude několik mých přátel, na které bych se taky rád dostal. A co se týká programu obecně, tak mě zaujala ta šíře, pestrost.Vychází to na 40 workshopů nebo přednášek za den, což je úžasné! To nikdy předtím nebylo.

Rozhovor připravila Eva Renzová z tiskového týmu

.