Lucka Javůrková, tak se jmenuje vedoucí pracovní skupinky Výtvarné dílny. Na setkání v Táboře se s ní potkají všichni, kteří budou mít chuť drátkovat, batikovat, skládat, lepit, prostě tvořit. Takové aktivity totiž nabízejí výtvarné dílny, které budou k dispozici jako jedna z možností, jak využít svůj volný čas.
Lucka sice moc volného času nemá a zastihnout ji na krátký pokec bylo hodně náročné, ale povedlo se! Takže, Lucko…
Můžeš představit svou pracovní skupinku… Moje skupinka i s doprovázejícím knězem a se mnou má dvacet členů... Na setkání bychom se měli starat o vyplnění volného času mladých - zvláště těch tvořivých... Rozdělili jsme se do sedmi skupinek, ve kterých budeme nabízet různé tvořivé činnosti. Například drátkování, výroba náramků a náušnic, desátků nebo tužek, batikování, skládání origamů,…
Co děláš, když zrovna nešéfuješ přípravné skupince?
Pracuji na ostravsko-opavském DCM. Bydlím sice na Středisku pro mládež ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, ale za prací dojíždím až do Ostravy do kanceláře na biskupství.
Jak ses dostala k tomu, že šéfuješ skupince výtvarných dílen?
Nějak to vyplynulo ze situace na zasedání Sekce pro mládež.
Na co se Ty z pohledu šéfky dílen těšíš?
Těším se na setkání... setkávání. Nevadí mi, že si „neužiji“ program jako obyčejný účastník - jsem ráda "v zákulisí" a pozoruji mladé na těchto setkáních - to, jak rostou, umí se radovat, jsou bezprostřední, touží jít za Kristem...
Jak se jako skupinka na setkání připravujete?
Měli jsme víkendové setkání, kde jsme se trošku poznali a rozdělili si jednotlivé činnosti. A protože do Tábora přijedeme až 10.8., domluvili jsme se, že se většina z nás setká 8.8. na Středisku pro mládež ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, kde si ještě něco připravíme - např. výzdobu našich stánků.
Spolupracujete s nějakou jinou skupinkou?
Domlouvaly jsme se s Maruškou Doležalovou, která má na starost propagaci, že kdyby něco její skupinka potřebovala, rádi jí pomůžeme. Protože ale přijedeme do Tábora později než ostatní přípravné skupiny, tak k tomu pravděpodobně nedojde.
Kde je možné vás na setkání potkat?
Zatím to ještě není jisté – rozhoduje se mezi stánky venku na prostranství u hlavního podia a nebo mezi třídami.
Bude vaše práce někde vidět nebo jde jen o to, jak vytvořit program pro děcka a jak je zabavit během setkání?
Naším hlavním úkolem je nabídnout mladým aktivity, při kterých se něco naučí, seznámí, popovídají si, odpočnou,… Společnou aktivitu, do které by se mohli zapojit všichni, ale plánujeme… Nechte se překvapit.
Co očekáváš od kněze, který bude vaši skupinku doprovázet?
Co očekávám od kněze? Že nám bude oporou – nejen duchovní, kdy se spolu budeme scházet k modlitbám, ale i oporou lidskou. Otec Jan Randa má k mladým hodně blízko, takže si myslím, že je člověkem na pravém místě. Věřím, že budeme tvořit společenství - že nepůjde jen o to, že on bude pro nás, ale my všichni budeme pro sebe navzájem :-)

Na závěr se Lucka už jen omluvila za svou stručnost – času málo, práce hodně… Nezbývá než dodat, že svědomitost a odpovědnost za dobře vykonané dílo Lucce očividně nechybí, takže se na práci její skupinky můžeme jen těšit.

Rozhovor připravila Aneta Hrabovská z tiskového týmu