Rozhovor s Ladislavem Hylenou, vedoucím skupiny zodpovědné za techniku pro CSM

Rozhovor proběhl 11. června.

Ladislav Hylena spatřil světlo světa v roce 1974 v Praze. Vystudoval FEL na ČVUT v Praze, obor silnoproud, energetika a světelná technika. Své technické nadání prý zdědil po předcích. Zkušenosti nasbíral krom celostátních a světových setkání také při osvětlování a technickém zabezpečování různých akcí včetně reklam. Je šťastně ženatý a má dvě malé děti. V současné době bydlí v Praze - Kunraticích, kde pracuje v ADCM jako pastorační asistent na hlavní pracovní poměr.

Dobrý den, Láďo. Co obnáší tato Tvoje služba coby vedoucího technického týmu?
Celkem nic, jen musí vše ostatní fungovat. (úsměv)
Co všechno má na starosti Tvoje skupina?
Hlavním úkolem je zajistit spojení, protože bez spojení není velení. (smích) Dále zdroje jako je elektřina na ploše i jinde, voda a podobně. A také musíme naplnit technické požadavky ostatních skupin již před setkáním. Při samotném setkání už jen stačí vše udržet v chodu.
Vím, že máš již nějaké předchozí zkušenosti v technické skupině. Jaké?
Mnohokrát jsem měl tu čest dělat vedoucího technické skupiny. V této úloze jsem byl již na CSM v Římě 2000 a v Kolíně 2005. Také na celostátním setkání mládeže ve Žďáru 2002. A v neposlední řadě také na celostátním setkání animátorů v Třešti a minulý rok v Litomyšli.
Kolik členů by skupina měla mít, aby zvládla vše, co se od nich očekává? Je vás již dostatek?
No, dohodli jsme se na třinácti členech včetně mě. Tolik už nás je, takže jsme kompletní. V případě technické skupiny se však nikdy neví předem, kolik lidí je třeba. To se dozvíme vždy až zpětně, podle toho, co se sesypalo. (smích)
Jak se vybírají ti, kteří ve Tvém týmu budou?
Pro mě je důležité hlavně odhodlání. Nějaké přísné síto nemám. Pokud se někdo přihlásí, tak by měl znát alespoň nějaké ty technické základy. Ostatní se doladí v průběhu. Samozřejmě má možnost naučit se i něco nového.
Budeš se Ty a celá technická skupinka nějak připravovat na setkání předem?
My toho na přípravu zas tak moc nemáme. To spíše jenom já toho mám poměrně dost. Musím ze smluv zpracovat konkrétní technické požadavky. Dále zajistit některé vybavení a příslušenství, které neobstarají dodavatelské firmy. A také zkoordinovat technické požadavky stánků a pracovních míst.
Technické skupině je přidělen také některý z kněží. Kdo to je a co bude náplní jeho služby pro vás?
Naším knězem je P. Vít Audy. Jeho úkol není snadný. Jednak nám bude duchovní oporou a také nás bude zkoušet dát dohromady, abychom byli jeden tým. To je v našem případě trochu problém, neboť budeme vždy během dne rozlítaní po celém Táboře.
Co očekáváš od setkání Ty osobně a co si myslíš, že si můžou odnést ze setkání členové technického týmu?
Očekávám, že bude vše fungovat a setkaní projde bez zásadních technických problémů, Programu se bohužel moc účastnit nestihnu a ostatní členové jen v omezené míře. Účast na setkání sama o sobě je oslovující, i když zde budu služebně.
Jaký máš pocit z připravovaného setkání a také ze zodpovědnosti, která na Tobě v Táboře leží?
Cítím, že je to mé poslání. Zodpovědnost je na mě hodně kladena i v životě. Takže to není nic mimořádného. Nechává mě to klidným a udělám maximum, aby se vše podařilo.
Jsi spokojený s tím, jak probíhají přípravy? Tedy podle toho, co víš.
Jsem spokojen, pracujeme na tom. Určitě je možné sem tam něco zlepšit.
Budeš brát rodinu na setkání s sebou? Jak přijímají Tvou službu v Táboře oni?
No, byl bych moc rád, kdyby se na setkání na mě přijeli podívat. Janička (manželka) si již zvykla a má radost z dobrého díla.
Čeho se nejvíce obáváš a na co se naopak nejvíc těšíš v souvislosti s CSM?
Vyloženě ničeho, jen zdravotní potíže by člověku ubraly hodně sil. Nejvíc se těším na to, jak se to rozběhne. Když se rozsvítí scéna, to je takový hřejivý pocit. A samozřejmě na 19.8., kdy setkání skončí, to bude jasné, že vše fungovalo. (smích)
Děkuji Ti, Láďo, a přeji Ti, aby všechno vyšlo, tak jak má a jak by sis to představoval.

Rozhovor připravil Mirek Tlamicha z tiskového týmu