Nestihli jsme to sice včera, ale i tak přejeme Martině, aby jí její křestní patronka provázela jak v Táboře, tak po celý další rok!

Pochází z Kroměříže, studuje v Praze a pracuje v Českých Budějovicích. Pokud si myslíte, že se to nedá stíhat, tak jste na omylu, protože oficiální manažerka Celostátního setkání mládeže v Táboře stíhá toto a ještě spoustu dalších věcí!!! Po Vítkovi, Vaškovi a Petrovi bych vám nyní chtěl představit čtvrtou statečnou, Martinu Dedkovou.
Ahoj Martino, mohla bys prosím čtenářům prozradit něco o sobě, odkud ses vzala na Sekci pro mládež?
Ahoj:) Na Sekci pro mládež jsem začala pracovat, protože mě oslovil P.Vít Zatloukal s nabídkou. Když nabídku blíže specifikoval, vyklubala se z toho práce na přípravě  Celostátního  setkání mládeže v Táboře. Název mé funkce je manažer setkání, oficiálně také nepracuji na Sekci v Praze (i když fakticky ano), ale jsem zaměstnána v Českých Budějovicích.
Dá se tedy říct, že co se týče setkání, jsi nejvyšší člověk, kterého tady v České republice můžeme najít? Máš nějakého nadřízeného, když jsi manažerka?
Samozřejmě. Každý manažer má většinou nějakého nadřízeného. Manažer dělá jen jistou koordinační práci, vymýšlí projekty, píše žádosti, kontaktuje potenciální partnerské organizace apod. Co se týká výšky, tak jsem asi nejmenší, ale příchodem Katky Polívkové, musím říct, jsem si polepšila. A když to nebudu brát na výšku, ale na funkci, tak to je opravdu jen název. Není v moci jednoho člověka, aby tohle utáhl. Hlavním zodpovědným za celé setkání je P.Vítek Zatloukal a jemu nadřízený je pan biskup Jiří Paďour. A když to vezmu ještě z gruntu víc, tak jemu nadřízený je šéf České biskupské konference, otec arcibiskup Jan Graubner, a úplně nejvýš je Hospodin, tuším :-).  

Prakticky dělám nepraktické věci, aby ti další mohli dělat věci praktický:)!

Takže jsme si trochu zopakovali stupně církevní hierarchie... Zajímalo by mě, co děláš prakticky pro setkání? Jaká je náplň Tvého pracovního dne?
Prakticky dělám nepraktické věci, aby ti další mohli dělat věci praktické:)! To znamená, že mám na starosti  komunikaci, kontakty s představiteli města, jednání s partnerskými organizacemi, s těmi, kdo nás nějak mediálně podporují - různá nakladatelství, rádio Proglas, TV Noe. A potom také psaní některých projektů, jejichž cílem je získat penízky. V neposlední řadě také zčásti kontroluji přípravné skupinky, jestli pracují, jak by měly... :).
A jak se Ti třeba jedná s představiteli města? Jsou vstřícní nebo je to spíše problém? Jak se lidé zvenčí v dívají na CSM?
Na městském úřadě v Táboře jsou velmi vstřícní. Povolili akci, zapůjčili pozemek. Také s armádou byla všechna jednání velmi příjemná. Nicméně je to trošku komplikované tím, že Tábor není příliš religiózní oblast, což znamená, že lidí, kteří by se dali označit souhrnným výrazem „věřící“, je tam poskrovnu. Aby to bylo ještě komplikovanější, tak jsou členy všech možných církví a jejich denominací, náboženských spolků a společností, takže je to docela zajímavé. Katolíků je tam opravdu málo, přestože jsou v Táboře dvě farnosti. Jedna působí v centru města, druhá na Klokotech.
Myslíš, že lidé z Tábora se těší na setkání? Konkrétně třeba katolíci?
Já si myslím, že ano. Byla jsem na spolču mladých, také jsem se viděla s některými mladými maminkami a všichni byli dost nadšení.
Takže buchty budou?
Já věřím, že ano!:) Asi to nebude jako ve Žďáře, protože tam to bylo přece jenom o něčem jiném. Jednak Žďár leží v brněnské diecézi, navíc byla silná podpora ze strany radnice, protože představitelé města jsou věřící, což bychom asi v Táboře hledali marně.To ovšem neznamená, že táborští radní nejsou vstřícní. Naopak jednání v Táboře jsou opravdu velice příjemná. Ale vždycky to nezúčastněný člověk z vnějšku vidí jinak nežli člověk věřící.
Slyšel jsem, že máš něco společného s Koncertem pro Haiti. Mohla bys nám  něco bližšího ohledně tohoto koncertu prozradit?
Mám něco společného s Koncertem pro Haiti, respektive měla jsem ze začátku. Teď už  neleží úplně na mých bedrech. Ta myšlenka je asi takováto: Na Klokotech působí Oblátský řád Neposkvrněného početí Panny Marie. Členem tohoto řádu je asi nejznámější český misionář Roman  Musil. Je nejznámější proto, poněvadž byl před dvěma lety na Haiti unesen. Dostalo se to i do veřejnoprávní televize a následně pak i do těch ostatních skandalizujících. Takže Roman Musil a Haiti. A zrovna když jsem byla prvně na Klokotech v rámci Celostátního setkání mládeže domlouvat nějaké konkrétnější věci, byl P. Roman v České republice a vyšetřil si chviličku na to, abychom se sešli. Povídal o tom, co na Haiti dělá. Z tohoto setkání vzešla myšlenka udělat něco pro Haiti přímo na setkání. Myslím, že mladým věřícím lidem určitě není lhostejný osud ostatních, není jim lhostejná chudoba třetího světa. Pokusíme se pomoci konkrétně právě této chudé karibské zemi. Navíc v  tom je také silný evangelizační rozměr, podpoříme misii, navíc na Haiti i věřící křesťané stále ještě používají woodoo praktiky, snaží se zajistit si tak lepší život.  Proto Koncert pro Haiti. Koncerty by na setkání byly i tak, ale takto spojíme příjemné s užitečným. A protože P.Romana Musila podporuje olomoucká arcidiecézní charita, oslovili jsme i ji a ona se stala naší partnerskou organizací při přípravě benefičního koncertu
A teď prakticky z pohledu účastníka. Kdo tam vystoupí? Jak to bude vypadat?
V prvé řadě by se každý, kdo na Koncertu pro Haiti bude, měl bavit.  Z účinkujících vystoupí americká zpěvačka Rebecca St. James, o které letos vychází na pokračování články v INu, a taky autor hymny Richard Čanaky se svou kapelou. Doufáme, že přiletí také P. Roman. Moderovaní by se měl ujmout Aleš Juchelka.
Takže se máme na co těšit?
Určitě se máme na co těšit. Ale doufám, a takový požadavek nebo myšlenka koncertu je, že solidarita, kterou lidé projeví, bude trvalá. Chceme, aby vše neskončilo jedním koncertem. Aby lidé trvale mysleli na chudé lidi, a to nejenom v Africe, protože Haiti je vlastně na západní polokouli, ne v Africe. Haiti je nejchudší zemí západní polokoule.

Před přípravákem máme předpřípravák:) Moc se na to těším, protože tím pádem budu vlastně celý srpen v Táboře!

Tak teď se zeptám na něco úplně jiného. Co ráda děláš ve volném čase? Co Tě baví? Máš nějaké koníčky? Máš nějaký volný čas?
Poslední otázka byla přesná. Co to je volný čas?:) Volný čas moc nemám a co se týká nějakého osobního času, tak ten určitě mám – v noci, když spím. A když se probudím, jdu do práce nebo do školy. A to je vlastně druhá část odpovědi. Ale vážně, kdyby byl, tak hory, knížky, cestování, kytičky, rodina, přátelé, muzika, zajímaví lidé a divadlo samozřejmě…
A baví tě škola? Slyšel jsem, že studuješ historii.
Určitě mě to baví. Já studuji klasickou neboli antickou archeologii a to ani nejde, aby to člověka nebavilo. Chtěla jsem studovat dějiny starověku, ale to v naší zemi v podstatě nejde, takže tou historií jsi nebyl daleko od pravdy. Pořád něco hledám :-).
Vleze se Ti třeba nějaký sport do toho všeho?
No jasně. Extra oblíbený sport je plavání. To je úplná droga, akorát v zimě docela finančně náročná. Není na to moc času, ale je to skvělé na odreagování. A potom si jdu ráda zaběhat, což teda naštěstí není finančně náročné. Strašně ráda mám taky kolečkové brusle. A v létě lyže, sjezdovky! Kecám, v zimě samozřejmě!!!:):):)
Jak vycházíš se svými spolupracovníky v kanceláři?
Těžká otázka....:) Třeba dneska extrémně dobře. Já jsem v kanceláři s P.Vítkem Zatloukalem a on tady dneska není, takže je to těžká pohoda. Ale někdy je to tady dost na nože. Jako v každém zaměstnání i tady to je občas těžké. A teď pravdu a nic než pravdu, musím říct, že jsem si musela zvyknout, ale je to čím dál lepší. Tím nemyslím jen P. Vítka, ale celou skvadru, všech 7 včetně mě. Na sebe jsem si taky dlouho zvykala, ale po těch letech musím říct, že bych se už nevyměnila… :-))))...a úplně nejvýš je Hospodin, tuším :) !  
Co budeš mít na práci přímo v Táboře? Když teď píšeš  politikům a představitelům města.... Asi nebudeš mít v Táboře pět dní odpočinek?:)
To bych moc ráda, ale pět dní to stejně nebude, protože budu v Táboře už od 3.srpna!
To znamená, že máte ještě nějaký sekční přípravák  před přípravákem, který je před setkáním?
Přesně tak. Před přípravákem máme předpřípravák:) Moc se na to těším, tím pádem budu vlastně celý srpen v Táboře, protože po setkání je třeba ještě všechno uklidit a předat! V Táboře by přece chtěl žít každý, kromě mě tedy …. :-) Na samotném setkání budu mít starost věci, které budou spíše provozního charakteru, zejména když se vyskytne nějaký problém. Nejvíce času asi spolkne obstarávání skupinek ubytování, pořadatelů a stravování plus k tomu ještě zdravotníci. A pak co bude třeba pořešit. Většinou budu někde pobíhat, řešit, telefonovat...:)
OK. A teď otázka na tělo. Těšíš se vlastně do Tábora, když to je pro Tebe, dejme tomu, pracovní povinnost?
Já se těším do Tábora strašně moc na 19. srpna.
Ráno nebo večer?
To už bude jedno. Když přežiji do 19. srpna, tak už asi přežiji všechno.
To zní, jako kdybys chtěla, aby to už bylo za námi?
To jsi řekl ty.
A poslední otázka. Měla bys nějaký vzkaz pro čtenáře, pro mladé lidi, kteří se třeba do Tábora chystají anebo se tam chystají a ani o tom neví?
Prosím vás, přijeďte, ať ta naše práce má nějaký smysl!:)

Rozhovor připravil Vojta Jurásek z tiskového týmu