Po řediteli Sekce pro mládež, o. Vítovi Zatloukalovi, bych vám tedy nyní chtěl představit Vaška Vacka.

Rozhovor proběhl v dubnu.

Vašku, mohl by ses, prosím Tě, trošku představit čtenářům a říct něco bližšího o sobě, odkud jsi, co děláš a proč to děláš…?
Já se jmenuji Václav Vacek, pocházím z Orlických hor z Jablonného nad Orlicí a momentálně pracuji na České biskupské konferenci. A jak asi všichni dobře víme, naší největší akcí, kterou chystáme, je Celostátní setkání mládeže, jehož příprava mi zabírá asi 95% mého pracovního času.
Cos dělal před tím, než jsi přišel na Sekci pro mládež?
Nejdříve jsem studoval vysokou školu - ČVUT v Praze, kdy jsem si trochu na Prahu zvykl, proto také můj comeback nebyl tak náročný. Potom jsem byl rok volontérem v jedné vesnici ve Slezsku. Byli jsme tam tři mladí a pan farář, bydleli jsme na faře a vymýšleli a prováděli různé pastorační aktivity zaměřené především na mládež a děti…..
Když jsme u toho volontariátu, co Ti ten rok dal? Jak na to vzpomínáš?
Vzpomínám na to moc rád, protože to byl opravdu krásný rok, rozhodně nebyl nijak ztracený, dodnes tam mám spoustu známých a kamarádů a všem volontariát rozhodně doporučuji. Mimo jiné, trochu ho mám u nás na Sekci pro mládež na starosti. Dal mi třeba jiný pohled na život…. A po volontariátu jsem šel pracovat sem na Sekci pro mládež.
Jak se Ti líbí na Sekci? Co třeba Tví spolupracovníci?
Spolupracovníky mám výborné. Myslím, že každý jsme originál, každý něco umíme, něco neumíme, takže se můžeme navzájem doplňovat. Je nás teď dohromady 7 včetně šéfa - o. Vítka Zatloukala.

"Do Tábora si vezmu svůj tři a půl metru dlouhý honácký bič! Kdyby místní policie náhodou nestíhala."

A teď trošku blíže k Táboru. V čem prakticky spočívá příprava? Co všechno Ty děláš?
Já mám nejvíc na starosti takzvaně "public relation" - "vztahy s veřejností", to znamená, že pomáhám trošku s webovými stránkami, s tím, co má jít do tisku, nějaká spolupráce s médii. Pak například zařizuji produkci celé akce, to znamená najít vhodnou firmu, která bude stavět podium, zařizovat osvětlení, ozvučení. Co potom ještě…??? Tý brďo, já tam asi nic nedělám…. (smích:-))
Já jsem taky slyšel, že máš trošku něco společného s Mozaikou pro Tábor.
Vidím, že lidi pomalu ví víc než já…(smích:-)) Je pravda, že mám taky na starosti trošku shánění sponzorů a různé fundraisingové aktivity, což jsou aktivity na shánění peněz. Jedna z nich je Mozaika pro Tábor, to je celorepubliková akce, která má za úkol získat trochu finanční podporu pro setkání, ale nejen to. Její pomocí chceme do Celostátního setkání mládeže vtáhnout i lidi, kteří tam třeba nemůžou jet, tím, že si třeba koupí kartičku Mozaiky. A my, mladí, se pak za všechny dárce, tedy i za ně, budeme v Táboře modlit a oni se budou moci modlit za nás…:-)
Mozaika - to byl Tvůj nápad?
Není to zcela můj nápad, je to nápad převzatý, nicméně já jsem ho zrealizoval.

"Největší machrovina je nemít na to…"

Tábor asi nebude Tvoje první setkání, kde jsi již všude byl?
Tábor opravdu není moje první setkání. Jezdil na diecézka, byl jsem na setkání ve Žďáru nad Sázavou v roce 2002. Na celosvětových setkáních jsem byl v Římě a v Torontu. Tyhle cenné zkušenosti mi v mém úkolu na Sekci hodně pomáhají. Taky čerpám z Celostátního setkání animátorů, které bylo vloni v Litomyšli, protože to jsem taky připravoval.
A které z těch setkání na Tebe udělalo nejhlubší dojem? Z kterého si odvážíš největší zážitky?
Každé setkání má něco do sebe, i když samozřejmě největší zážitky jsou ze světových setkání. V Římě mě nejvíce oslovila vigilie se Svatým otcem. Tam jsem měl možnost ho vidět pěkně zblízka, když jsem se s kamarádem Petrem Macanem protlačil mezi sektory někam blíž. V Torontu to bylo zajímavé kvůli jiné kultuře, a to, že jsme byli za velkou vodou….
Taky s kamarádem Petrem Macanem?
Taky!(smích:-)) A poslední setkání se Svatým otcem v Kolíně jsem prožil úplně extra, výjimečně, protože jsem mohl být přímo na podiu u Svatého otce.
Mohl bys připomenout, pro ty, kdo třeba v Kolíně nebyli, co jsi tam přesně dělal a jak na to vzpomínáš?
Dostal jsem za úkol dělat technického ,,mikeholdera“, jak říkají anglicky, to znamená, že jsem měl na starosti mikrofon, který jsem měl držet a nepustit. Asi den před vigilií jsem se dozvěděl, že ho nebudu držet žádnému obyčejnému biskupovi, ale biskupovi nejvyššímu - papeži. To byl samozřejmě veliký zážitek
Teď se zeptám trochu na něco jiného. Co Tě baví ve volným čase, co rád děláš? Máš nějaké koníčky?
Koníčky mám, volného času moc nemám. Když nějaký je, opravdu rád tancuji, pak hraji rád na kytaru, chodím do přírody, lezu na hory a pak třeba jedna zajímavost, tak práskám bičem….
…koho?
Kdo je zrovna po ruce…. Když někdo zlobí…. :-)
Takže v Táboře radši máme být od Tebe pěkně daleko???
Do Tábora si ho taky vezmu. Je dlouhý tři a půl metru, kdyby náhodou byl nějaký problém a místní policie nestíhala….
A těšíš se vůbec do Tábora, když je to pro Tebe spíš pracovní záležitost?
Do Tábora se těším opravdu moc, protože jednak jsem zvědavý, jak to připravíme - jestli to nebude nějaký průšvih:-), ale taky tam bude spoustu nových, moderních věcí. Poprvé nebudeme stavět podium vlastníma rukama, poprvé budeme mít profesionální vysílačky…. Ale i účastníci budou moci zaznamenat různé novinky! Připravovaný Koncert pro Haiti nebo možnost sledování programu na velkoplošné obrazovce…:-)
Máš nějaké pracovní motto nebo oblíbené pořekadlo či hlášku, kterou rád používáš?
Hlášek používám víc, ale nesouvisí úplně se setkáním…. Jedna, kterou se řídím, je: ,,Lepší nepřítel, než přítel blbec!“ A další, která provází nejen mě, ale možná občas i celý přípravný tým setkání v Táboře, je od jednoho kamaráda, který se jmenoval Frajer Luke a který říkal, že „největší machrovina je nemít na to…“:-)
Měl bys nějaký vzkaz pro čtenáře?
Určitě…. Pojeďte do Tábora, setkání bude stát za to. Nejezděte tam proto, že tam musíte nebo vás tam pošlou rodiče, ale jeďte tam, až si sami přijdete na to, proč tam chcete jet. Je to setkání, kam nás zve Duch svatý, aspoň tomu pevně věřím. A myslím si, že je to jedna z velkých šancí nejen pro mladé, ale i pro celou Církev a ČR…:-)
Vašku, díky moc, a ať Ti Pán žehná! Těším se na viděnou v Táboře.. :-)

Rozhovor připravil Vojta Jurásek z tiskového týmu