Nevíte co toje? Čtěte!


Capoeira bývá představována jako brazilský bojový tanec bývalých otroků. Ve skutečnosti se však stala bojovým sportem s pevnými pravidly, který v posledních letech dosáhl obliby i v České republice.

Šlo o obranu beze zbraní proti zlodějům slepic, násilníkům a lupičům, a také proti zvůli bílých otrokářů.

Od roku 1707 byla capoeira zakázána. Otroci ji dále pěstovali pod rouškou „bojového tance“, elegantních pohybů a akrobacie. Traduje se, že moderní podoba capoeiry se vyvinula v breakdance v americkém Bronxu. Capoeiristé však této domněnce nepřipisují žádnou věrohodnost.

Od roku 1808 brazilská vládnoucí třída tvrdě potlačovala toto bojové umění a proti capoeiristům postupovalal neobyčejně brutálně. Od roku 1825 byli barevní otroci v takové situaci, že i postávání na rohu ulice či pískání, anebo vyluzování jakéhokoli zvuku bylo považováno za projev zakázané capoeiry a bylo proti nim krutě zasahováno.

Navzdory těmto pohnutým historickým událostem se od roku 1972 capoeira opět stala díky státu Brazilie uznávaným bojovým uměním. Stala se populární, dostala pevná pravidla a stala se po fotbalu druhým nejoblíbenějším brazilským sportem.

Článek byl převzat z Wikipedie, kde najdete i další tématické odkazy.