Rozhovor s Vladimírem Švarcem, vedoucím skupinky Animátoři seminářů:
Jak ses dostal ke skupince, která má na starosti semináře?
My jsme spíš animátoři seminářů a dostal jsem se k ni jednoduše. Má ji totiž na starosti Olomoucká arcidiecéze, a tak se Jenda Váňa s otcem Kamilem Obrem rozhodli, že tuto skupinku svěří mně.
Co má tvoje skupinka na starosti? Co je jejím hlavním úkolem?
Naše skupinka by měla mít na starosti připravit nějaký sál, aby se tam přednášející přišel do pěkného prostředí a aby se i posluchači cítili dobře. Vždycky někdo ze skupinky bude mít připravené úvodní slovo, představí téma a přednášejícího, prostě aby bylo všechno nějak uvedeno, nevznikala hluchá místa apod. Potom na konci to zase celé ukončí, poděkuje. Bude se také spolu s technickým týmem starat o určité technické zázemí pro přednášejícího (mikrofon, dataprojektor atd.).
Co máš na starosti přímo Ty? Jenom to všechno nějak koriguješ nebo se přímo zapojuješ?
Mám na starost dát nějak celou skupinku dohromady, abychom byli akce schopní, aby všichni věděli, co mají dělat. No a já budu vlastně takovou spojkou mezi hlavním vedením, které se radí, co a jak, a mezi děckama, která jsou mi svěřena. Pak, kdyby nastaly nějaké problémy, které snad nenastanou, tak jejich řešení, ale myslím, že bude všechno připravené + kdyby bylo potřeba za někoho zaskočit, ale spíš budu opravdu hlavně fungovat jako koordinátor (smích).
Myslíš, že máš ve svém týmu dost lidí, aby se postarali o vše potřebné, nebo bys uvítal i nějakou „dotaci“?
No, jelikož ještě přesně nevím, kolik bude přednášek, tak si myslím, že těch asi 20 lidí + já, bude snad dost, uvidíme podle přednášek. Ale podle mého názoru by měl být tento počet dostačující. Snad.
Kdo a podle jakého klíče vybírá témata pro přednášky? Dostáváte i nějaké nápady a náměty?
Témata seminářů má na starosti spíše Sekce pro mládež a já, resp. moje skupinka, se je dozvíme, až budou úplně ujasněná, dostaneme pak seznam, takže na něj zatím čekáme.
Víš, jaká bude alespoň přibližná kapacita semináře?
Myslím, že na Sekci to už ví poměrně přesně, já jsem se na poslední poradě dozvěděl, že to půjde do stovek, možná až k tisíci. Určitě můžeme mluvit řádově o stovkách míst.
Pokud bude o některou přednášku velký zájem, bude se moci opakovat pro ty, kteří se na ni nedostanou?
Kdybych to měl říct na určito, tak bych lhal a vymýšlel si, ale myslím si, že opakování asi nebude možné. Podle mě bude určitě pořízen nějaký záznam, audio určitě, video možná, který bude dán k dispozici.
Máš už nějaké zkušenosti s vedením podobných skupinek nebo je to pro Tebe taková „zkouška ohněm“?
Tak je to taková poloviční zkouška ohněm. Na takovém setkání je to poprvé, co vedu nějakou skupinku. Co se týče vedení, tak už mám nějak přes rok praxi v Rajnochovicích v Arcidiecézním centru života mládeže + praxi ve škole, kde jsem učil na gymnáziu. Ale hlavně ta praxe v Rajnochovicích.
Jsi jedním z „týmáků“ v ADCŽM v Rajnochovicích. Je těžké skloubit povinnosti, které máš v centru, s přípravou na Celostátní setkání mládeže?
Není to těžké. Myslím, že když chceš, tak si čas najdeš. Nepociťuji, že bych byl pod nějakým časovým presem nebo tlakem.
                    

Rozhovor připravila Bětka Petrušková z tiskového týmu