Žhavé informace ze setkání, rozhovory s těmi NEJ, vtipy, nejnovější drby... To a mnohem víc vám zaručí TISKOVÝ TÝM. Jak se tiskový tým připravuje, co všechno musí při setkání dělat a na další zvídavé otázky jsem se šel zeptat vedoucí tiskové skupinky Jany Horáčkové.
Jano, Tvé jméno a příjmení už známe:). Prozraď nám ještě, prosím, něco o sobě. Co studuješ, kolik máš sourozenců, odkud jsi... atd.
Jsem z Jiříkovic, to je vesnička asi 13 km od Brna, spadá pod farnost Šlapanice u Brna, takže brněnská diecéze. Jinak jsem už ale pět let v Olomouci, kde zrovna končím pátý ročník češtiny a první ročník žurnalistiky, obojí na filozofické fakultě. Takže zrovna píšu diplomku, dodělávám poslední zkoušky, chystám se na státnice… Zároveň funguji jako redaktorka časopisu IN!, kde mám na starosti hlavně rubriku INtonace, ale občas i kulturu, rozhovor, dělala jsem už i reportáž a sport…prostě co je potřeba. Mám devatenáctiletou sestru Martinu, ta letos maturovala, a v Indii devítiletou Chaitru, kterou máme přes Adopci na dálku a která nám vždycky nakreslí krásné obrázky a spolu s dopisem nám je posílá.
Co děláš ráda ve svém volném čase?
Já moc volného času nemám…Když ale je, tak většinou čtu (bez knížek bych nemohla existovat), zpívám, poslouchám hudbu, chodím na výlety – strašně moc mám ráda turistiku, blbnu s naším psem a mou velkou láskou je tanec. Důležité ale je, že moje práce je vlastně i mým koníčkem.
Proč ses přihlásila do tiskového týmu a jak jsi byla vybrána jako vedoucí?
Já jsem byla v tiskovém týmu už na Celosvětovém setkání mládeže se Svatým otcem v Kolíně nad Rýnem, potom na animátorech v Litomyšli a letos v lednu mi P.Vláďa Novák nabídl, abych vzala funkci vedoucí tiskové skupinky. Tak nějak automaticky se k tomu přidala funkce manažera tiskového týmu, a tak jsem tady. Ta práce mě baví a já jsem moc ráda, že ji můžu dělat.

Nebeský Taťka mě drží nad vodou :o)!

To je docela velká zodpovědnost, ne? Nemáš z toho strach?
No to víš, že jo. Ale nejde jen o tu zodpovědnost, i když ta je velká. Mám pod sebou poměrně početnou skupinku, kterou mám na starosti, a taky spoustu úkolů, které je třeba splnit. Samozřejmě se zapojují všichni členové naší skupinky, na mně ale je, abych správně rozdělila úkoly, odhadla, komu co sedí, kontrolovala, jestli je všechno splněné, a vlastně řídila veškerou práci tiskového týmu. I když jsem ale vedoucí, nejsem na to sama. Velkou oporou mi je právě P.Vláďa Novák, který taky dohlíží na to, aby všechno fungovalo, jak má, a ke kterému se můžu vždycky obrátit pro radu (nejen pracovní, ale i duchovní), neustále jsem v kontaktu se Sekcí pro mládež, mezi níž a mnou téměř permanentně chodí maily, žhaví se telefony… Tím hlavním, kdo mě ale drží nad vodou a nenechává se potopit, je náš nebeský Otec, kterému já, tak trochu familiárně, už od gymplu říkám Táta. Právě On je tím, který vede veškerou mou práci a stará se o to, abych ji dělala správně a tak, jak On sám chce. Úplně nejvíc se ale stará o mě, někdy si říkám, že kdyby se takhle staral každý o každého, všichni bychom se měli jako v bavlnce, možná ještě líp.
Kolik lidí je v přípravném týmu? Mohou se ještě účastníci do této skupiny hlásit?
Momentálně nás je dvacet tři. Každá skupinka zahrnuje doprovázejícího kněze, který se stará o její duchovní zázemí. My už jsme poměrně dlouho komplet. O tiskový tým byl ale poměrně velký zájem, takže po naplnění kapacity jsem musela spoustu zájemců odmítnout, a to jsme kapacitu i zvyšovali!

Jeden dělá to a druhý tohle…

Jak máte rozdělené funkce?
Tisková skupinka zahrnuje tiskového mluvčího, šéfredaktora deníku setkání, grafika, korektora, přepisovatele, fotografa a zbytek tvoří redaktoři a ti, kteří mají na starosti web. A samozřejmě zodpovědného za skupinku a doprovázejícího kněze. Taky k nám patří skupinka lidí, kteří mají na starosti jenom weby, především web setkání a Signály.
Co má na starosti tiskový tým? Co musí dělat před setkáním, při setkání?
Tiskový tým má na starosti medializaci setkání. Začíná pracovat dlouho před setkáním. Naším úkolem je, aby se lidé o setkání dozvěděli. Nejen to, že se někdy někde koná nějaká akce, ale i to, co je to za akci, proč se koná, co se na ní bude dít, kdo se jí může účastnit… Prostě veškeré informace, které lidem setkání přiblíží. Tady úzce spolupracujeme se Sekcí pro mládež, která nám dává informace, které pak jdou do médií, zároveň ale i se ostatními přípravnými skupinkami, které nám dávají vědět, co dělají, v jaké fázi přípravy jsou… Na setkání ta práce bude částečně podobná, protože budeme předávat zprávy o tom, co se zrovna děje. To budou zprávy nejen pro média, ale i pro ty, kteří by se setkání chtěli zúčastnit a z nějakého důvodu nemůžou, tak si aspoň budou moci přečíst, jaká přednáška či katecheze zrovna probíhá, co je za workshopy, za koncert… K tomu nám přibude časopis, takový deník setkání, který by pro účastníky měl vycházet každý den.

Rozhovor provedl Jenda Lukeš z tiskového týmu;-)